Interviu ::: Dana Art Gallery


Interviu cu Matei EnricBogdan Teodorescu: Cand ati auzit prima data cuvantul arta?


Matei Enric: Nu stiu foarte clar cand am auzit acest cuvant, dar, de foarte mic am fost fascinat de aceasta stare, ce creaza lumi mai mult sau mai putin reale.


B.T.:De ce ati ales sa faceti arta? Ati putea renunta sa faceti arta si in ce conditii?


M.E.:Nu cred ca am ales eu arta, ci ea m-a ales pe mine, oarecum. E un fel de predestinare, iar renuntarea, in acest caz nu este o optiune.


B.T.: Ati putea sa explicati in cateva cuvinte cuiva(din afara domeniului) care este
importanta artei?


M.E.: Arta creaza accesul catre lumi nebanuite, da viata viziunilor celor mai neobisnuite si este un mod de comunicare a sentimentele cele mai profunde. Importanta artei sta in comuniunea ce se creaza intre diverse persoane, prin imagini, cuvinte sau sunete.


B.T.:Ce reprezinta pentru dumneavoastra termenul de "original"?


M.E.: Un artist ce a reusit sa ajunga la maturitate, ce a experimentat indeajuns pentru a reusi sa se exprime cat mai bine pe el insusi, este original, pentru ca "cheia" artei lui se afla la el.B.T.: Credeti ca originalitatea tine in mod obligatoriu de noile medii de lucru(tehnica)?


M.E.: Arta este posibilitate omului de a scoate la suprafata cele mai profunde sentimente, astfel, materialul utilizat, sau o modalitate tehnica aparte, poate ajuta spiritul sa se exprime optim. Dar, nu suplineste lipsa unei viziuni.


B.T.: Care credeti ca este locul si rolul artei contemporane romanesti in peisajul artistic international?Unde va plasati propria creatie?


M.E.: In contextul actual, arta romaneasca incearca sa ajunga la un nivel de profesionalism si la un sistem de promovare, similar cu cel din afara tarii. Exista multi artisti de calitate in Romania, dar, nu sunt exista inca modalitati prin care acestia sa fie prezentati in afara.
Eu am avut cateva expozitii in strainatate, in Europa si SUA, dar numai datorita demersurilor mele. Arta mea a fost bine primita de publicul din America si Europa, datorita combinatiei dintre viziunea gotica, arhaica si cea contemporana.


B.T.:Ce credeti ca ati putea schimba in relatia publicului din Romania cu arta contemporana romaneasca?


M.E.: In general, interesul pentru arta contemporana, in Romania, a crescut in ultimii ani. Dar, observ un mai mare interes al strainilor ce ajung in Romania, fata de artistii tineri, care sunt fascinati de originalitatea viziunii artei romanesti de dupa revolutie.


B.T.: Unde va vedeti din punct de vedere al creatiei peste 5 ani, dar peste 10ani?


M.E.: Nu stiu foarte clar ce va aduce viitorul, dar, in momentul acesta sunt intr-o perioada de schimbare, de redefinire personala, ce va avea cu siguranta si un anume impact asupra artei mele.


B.T.: Avand in vedere numarul destul de mare de targuri de arta, galerii de arta, proiecte , credeti ca arta a murit sau se afla intr-o perioada de efervescenta?


M.E.: Necesitatea artei este o constanta. Intodeauna oamenii au avut nevoie de arta, si mereu vor avea.
Acum, exista o mare diversitate de stiluri si viziuni ce creaza o oarecare confuzie. Banuiesc ca lucrurile se vor limpezi la un moment dat si se va face diferenta intre ceea ce este important si ceea ce este derizoriu.


B.T.: Care sunt artistii care v-au influentat?


M.E.: Am fost fascinat, rand pe rand, de toti marii maestri. Dar, cei mai important gasesc ca sunt primii, artistii primitivi, ce au inceput aceasta poveste fabuloasa, fara sa fi avut nimic altceva alaturi ca sprijin, decat nevoia puternica de a se exprima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu