CRONICA TIME OUT


Sunteti curioşi cum poate fi pus în valoare un spaţiu minuscul? Vizitaţi Galeria La perne, din Calea Victoriei 101. Până pe 25 iunie poate fi văzută aici expoziţia Gotic, semnată Matei Enric şi curatată de Cosmin Năsui. Gotic, Galeria La Perne, până la 25 iunie

Panouri ample, de lemn vechi, recompuse din bucăţi, ca într-un puzzle uriaş, preiau şi distilează retorica bizantină într-un discurs recuperator. Iona salvat de îngeri din pântecele chitului, o pasăre măiastră, un cavaler fără teamă şi fără prihană călare pe calul său învolburat, un prinţ languros cântând la corn, un înger aplatizat şi un peşte într-un potir, tot atâtea motive ale unor poveşti pe care artistul le spune omului modern. Nici un element din repertoriul bizantin nu e trecut cu vederea.

De la coloritul sobru şi majestuos, redus la roşu, verde, albastru, aur şi negru, până la materialitatea draperiilor, şi fragmentele disparate de decor de interior sau exterior pe care le recunoaştem din icoane, la motivele florale orientale şi la foiţa de aur aplicată cu sârg. Nu lipsesc nici aripile cu anvergură, nici perspectiva inversă, nici personajele în racourci. Şi nici un fior iconoclast nu răzbate, ochiul saturat de răspăr îşi poate acorda o clipă de răgaz bidimensional. Reprezentările aplatizate, în maniera desenelor egiptene relevă, o dată în plus, origi­nile picturii bizantine. Scara abruptă şi ingenioasă, care duce la subsol îţi dă aceeaşi senzaţie de nelinişte pe care o ai când pătrunzi, prin culoarul îngust şi adânc, în piramidele egiptene. Este un pod mobil, aruncat între două lumi. Traversaţi-l!


Mădălina Mirea , 12 iun 2008

http://www.timeoutbucuresti.ro/arta/6350/2701083/cronica-matei-enric.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu